a
BlogKendini Hiç Tanıdın Mı?

Kendini Hiç Tanıdın Mı?

kendini tanımak nedir neden önemlidir

Kendini Hiç Tanıdın Mı?

Yaşamda değişimi ve dönüşümü başlatabilmek için kendi alanımızı belirlememiz gerekir. Peki, bu alanı belirlemek o kadar kolay mıdır? Kur’an-ı Kerim’e baktığımızda ‘’Oku!’’ ile başladığını görmekteyiz. Bu noktada okunan, okunması gereken şey ne? Sen kendini hiç okudun mu? Kendini okumaya niyet ettin mi?

Kendimizi tanımamızın tohumları ilk olarak aile ortamında atılır. Etrafımızdaki insanların bize olan söylemlerinden yola çıkarak kendilik algımız oluşmaya başlar. Ben, sen, biz kavramlarını öğrenerek başlarız hayata. Neleri sevdiğimiz, seveceğimiz, sevmediklerimizle ilgili fikirlerimiz oluşur. Sonra da bize söylenenlerden dolayı kafa karışıklığı yaşayabiliriz. Örneğin; ‘’Bu oyuncak senin.’’ dedikten sonra, ‘’Onu arkadaşınla paylaş, çok ayıp.’’ gibi söylemler çocuğu etkileyebilir.

Kendini tanımadıkça, sarkaç misali çılgınca savruluruz. Bu savrulma, dengeyi yitirdiğimiz için bizi olumsuz etkiler. Başkalarını mutlu etmeye odaklanabiliriz. Kendimizden, kendi mutluluğumuzdan tavizler vererek onaylanmayı bekleriz. Bu onaylanma ihtiyacının altında hangi duyguların yatıyor hiç düşündün mü? Kabul görmek, sevilmek, varlığını hissetmek.. Sahip olduğumuz onaylanma ihtiyacı özellikle hep bizimle kalmasını istediklerimize şuursuzca vermeye odaklı bir şekilde ilerler. Sonra da en çok onlardan şikâyet ederiz. Kıymet bilinmemiş, değersizleştirilmiş, görülmemiş.. Hâlbuki sen iyi olsun istediğin için kendinden taviz vermiştin. Sahi sana kim demişti bunu? Kim istemişti senden? Sen kendine o değeri vermezken, kimden neyin değeri bekliyorsun?

Kendimi Niçin Tanıyamıyorum?

Çünkü kendini, kendi gerçekliğini görmekten vazgeçip, varlığını başkaları üzerinden tanımlamaya çalışıyorsun. Hayatının merkezinde sen dışında herkes var. Daha da önemlisi, hiçbir şeyin değişmeyeceğine olan katı inancın istemekten, niyet etmekten, dilemekten alıkoyuyor seni. Belki de değişimden kaçıyorsundur, kim bilir? İnsana bildiği, alışık olduğu güven verir. O konfor alanını terk etmek zordur belki de. Peki, senin hissettiklerine değiyor mu yaşadığın bu hayat?

Seninle ilgili ne varsa, hepsi senin kararlarınla ortaya çıkar. Yapmak, gitmek, gelmek.. Şartları değiştirecek olan şey, senin o şartlara olan yaklaşımındır. İçinde olduğun durumu bitirmek bir karar, devam ettirmek bir kararadır. Yaşamına yön vermek için illa bir tavsiye istiyorsan, kalbine yönel.

Kendini bilmek, bırakacaklarını, hayatında olacakları bilmektir, belirlemektir. Dışarıya, dışarıdakilerin yaptıklarına odaklanmak değildir. Kendi içsel yolculuğunda dışarıyla olan ilişkisini değiştirdiğinde yaşamın değişmesidir. Dışarısına odaklandığında, kalbinden akanı susturduğunda savrulursun. Kendinin farkında olarak, bu hayatta var olabilirsin.

Şimdi tam zamanı, kendini keşfet!

Have a question?

    Open chat
    Yardıma mı ihtiyacın var?