Niyet Nedir? Neden niyet edilir?
Hayatımızda pek çok yerde niyet kelimesine aşina olmuş olabiliriz. Niyetini aldın mı, başlamadan bir niyet et… Dini öğretilerde ibadete başlamadan önce niyet edilir. Ya da doğum günü pastasının üzerindeki mumları üflerken dilekte bulunuruz. Sahiden niyetin bizim hayatımızdaki yeri nedir?
Niyet Kelimesinin Anlamı
Niyetin sözlük anlamına baktığımızda, ‘’bir şeyi yapmayı zihninde tasarlama, önceden isteyip düşünme’’ olduğunu görmekteyiz. Niyet belirleyicidir ve yaşadığımız olaylar ona göre şekillenir. Ortaya koyduğumuz niyet ile davranışlarımız birbirinden farklı olursa, sonuçta ister istemez beklenenden farklı olur. Niyet toprağa ektiğimiz tohuma benzer. Domates ekersek, domates; karpuz ekersek, karpuz çıkar. Yani ne ekersen onu biçersin. O tohumu ektiğin zaman, ihtiyaç olan şartları, güneşi, suyu temin ettikten sonra akışa bırakmalı, beklemelisin. Bu noktada önemli olan şey niyetimizin içerdiği enerjidir.
Bir niyeti ele alalım;
Bu yazıyı okuyanların anlayışı kolaylaşsın, kalpleri ferahlasın, her bir zerreleri huzur dolsun, zihinleri ve bedenleri şifalansın ve dengelensin, niyetleri kabul olsun.
Bunu okuduktan sonra ne hissettin? Kendine odaklan lütfen. Kalbine, zihnine, bedenine, ruhuna…
Arkadaşlarınla bulunduğun bir ortamı düşün. Aldığın yeni araba için 2 arkadaşın da ‘’Sonunda paraya kıydın da aldın arabayı.’’ gibi bir yorumda bulunuyor. Bu noktada A kişisinin söylediği bu yorumdan rahatsızlık duyabilirken, B kişinin söylediği bu yoruma kahkaha atabiliriz. Burada esas olan mesele, kişilerin bize söylediklerinin altında yatan gerçek niyetlerini sezinlememizden kaynaklanır.
- Bunlar niye benim başıma geliyor?
- Ben bunları yaşamak zorunda mıydım?
- Her şey de gelir beni bulur!
- El deliye hasret, ben akıllıya!
Bu gibi cümleleri ne sıklıkta kuruyorsun hiç dikkat ettin mi? Bu ve buna benzer cümleler daha çok şikayetlendiğimiz durumlarda açığa çıkar. Biz yaşadıklarımızdan ne kadar çok şikayet edersek, bunu ne sıklıkla dile getirirsek o kadar çok hayatımıza bu durumları çekmeye devam ederiz.
‘’Geleceğin projeleri şimdiki zamanda onaylanır. Ne inşa edeceğini bilmek isteyen yaşadığı anın hakkını verir.’’
Yaşamdan en yüksek şekilde faydalanmak istiyorsak, sahip olduğumuz düşüncelerin farkında olarak başlayabiliriz. Hangi cümle kalıplarını hayatımızda sıklıkla kullanıyoruz? En çok hangi duyguları hissediyoruz?
Niyet Hayal Etmektir
Beynimiz hayal ile gerçek arasında farkı bilmez! Beyin görüntüleme sistemleriyle yapılan çalışmalarda, kişilere bir nesne gösterildiğinde beyinde aktive olan bölgelerle, o nesneyi hayal etmesi istendiğinde aktive olan bölgelerin aynı olduğu görünmekte. Beynin bu özelliği aslında hayallerimizi gerçekleştirme noktasında bize çok güzel bir araç sunuyor. Bu aracı keyifle, kolaylıkla deneyimlemeye var mısınız?
Sahip olduğunuz olumsuz düşünceleri değiştirmeye başladığınızda hayatınızın da değiştiğini gözlemleyeceksiniz. Yeter ki siz kendiniz için adım atın!
‘’Hayatımda değişimi, dönüşümü keyifle, kolaylıkla gerçekleştirmeye ve içselleştirmeye niyet ediyorum.’’